Skip to main content
search

Datassist’in katkılarıyla 03 Mayıs 2016 tarihinde Dünya Gazetesinde yayımlanmıştır.

Çalışan, işgücünü işine yatırır, yatırımcı ise parasını. Çalışanın emeği, zamanı, yetenekleri vardır, yatırımcının kaynakları. Her ikisinin de amacı, büyüme, gelişim, kazançtır. Gelin yatırımcının kurallarını çalışan olarak uygulayalım.

Karşınıza çıkan yeni iş fırsatını değerlendirirken, maaşı, yan hakları ve mesai saatlerini dikkate alır, kabul edip etmeyeceğinize karar verirsiniz, öyle değil mi?  Evet çoğumuz bu yolu izleriz ancak asıl değerlendirme bu noktadan sonra başlar. Teklifi kabul veya ret etmeyi etraflıca düşünmek için aynı kendi paranızı yeni bir işe yatırıyormuş gibi ele almalı, farklı yönleriyle bu işin emeğinize ve zamanınıza değip değmeyeceğini akılcı bir yaklaşımla tartmalısınız.

Family Inc: Using Business Principles to Maximize Your Family’s Wealth kitabının yazarı Douglas McCormick’e göre, işçiliğin tanımı yeteneklerinizi ve enerjinizi para karşılığı satmak anlamına gelir ve işçilik kişinin sahip olduğu en önemli varlığıdır. Dolayısıyla, işçiliğinizin değerini iyi hesapladığınızdan emin olmanız gerekir. Hiç kimse değerinin altında çalışmak istemez. Kişinin yapması gereken, yaşamı boyunca yarattığı ve yaratacağı işgücü değerini saptaması ve bu değeri  her bir iş değiştirmede arttıracağı doğru tipte işlere odaklanmasıdır. Bu tür bir değerlendirme yapabilmek için, kişinin maaş ve çalışma şartlarının ötesinde bir bakış açısına sahip olması şarttır.

 

DBS

Leave a Reply