Skip to main content
search

“Oryantasyon ne demek?” sorusuna; genellikle çalışanı karşılamayı, hızlı bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olmayı, görevine ve şirkete yön vermesini amaçlayan tek seferlik bir etkinliktir şeklinde cevap verebiliriz. Oryantasyon, işe alımın ilk adımı olarak düşünülebilir.

Yeni işe alınan kişileri direkt işin ortasına atıp onların bunu başarmasını beklemektense günümüzde kuruluşlar çalışanlarını başarıya hazırlamak için çok daha fazla zaman harcıyor.

Her yeni işe alınan kişinin uzun vadeli başarı için özelleştirilmiş bir iş eylem planı oluşturmak kritik öneme sahiptir. Bu aktivite aynı zamanda beklentilerin başlangıçtan itibaren belirlenmesine yardımcı olur ve çalışanlara daha fazlasını başarmaları için bir yol haritası sunar.

Oryantasyon ne kadar sürmeli?

Tipik bir iş oryantasyonu birkaç saatten tam bir çalışma haftasına kadar sürebilir. Bu rolün gerekliliklerine ve organizasyona göre değişiklik gösterebilir. Oryantasyonun genellikle daha uzun bir süreç olan işe alımla karıştırılmaması gerekir. Oryantasyon süreci nedir sorusuna da bu şekilde cevap vermiş oluruz.

İşe Yeni Başlayanlar için Oryantasyon Eğitimi Nedir?

Oryantasoyn eğitimi ve iyi planlanmış bir oryantasyon programının işe yeni başlayan personel için birden fazla faydası bulunmaktadır. Gelin bu faydaları birlikte inceleyelim.

Organizasyonu Tanımak

Tüm yeni çalışanların organizasyondaki yerleri ve kurum kültürüyle nasıl ilişki kurabilecekleri hakkında bilgi edinmesi, şirket politikaları ve prosedürlerine ilişkin genel kuralların neler olduğunu bilmeleri gerekir. Bu aşamada, kariyer gelişimine yönelik faydalar ve yeni rolleriyle birlikte gelen tüm avantajları da öğrenme fırsatı bulacaklardır.

Verimli Çalışma İlişkileri Kurmak

Yeni işe alınan kişiler bazen yeni ekiplerinin parçası olma konusunda zorluk yaşayabilirler. Oryantasyon, onları gruba kabul etmeye, güçlü yönlerini ve değerlerini erkenden belirlemeye odaklanır. Bu onların organizasyonu/şirketi benimsemelerini sağlar, böylece bağlantı kurabilir ve tüm potansiyellerini ortaya koyabilirler.

Karışıklığı Azaltmak

Oryantasyon, yeni işe alınan kişinin şirketteki rolü konusunda kafasının karışmasını engellemek için mükemmel bir zamandır. Aynı zamanda beklentilerinin belirlenmesine de yardımcı olur. Gerçekleştirilecek belirli görevlerin iletilmesi, çalışanın bir sonraki işe alım sürecinde neye odaklanması gerektiğini açıklığa kavuşturabilir. Ayrıca şirketin genel hedefleri açısından ve katkılarının neden önemli olduğunu da bilmeleri gerekir.

Oryantasyonun Organizasyonel Faydaları

İşe Yeni Alınan Kişiyi Tanımak

Şirket, oryantasyonu yeni işe alınan kişi ve kariyer hedefleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir fırsat olarak kullanabilir. Bu, çalışan ve yöneticiler arasında daha iyi bir ilişki kurulmasına olanak tanır. Ayrıca, yeni işe alınan kişinin gerçekte neleri üretme kapasitesine sahip olduğunu ve hangi beceri boşluklarının mevcut olabileceğini bilmenize yardımcı olur.

Yeteneği Elde Tutmak

Oryantasyonu, çalışanlara olumlu bir ilk izlenim vererek yeni iş yerlerine uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Bu da onların organizasyonu benimsemelerine yardımcı olacaktır.

Üretkenliği Hızlandırmak

Oryantasyon süreci, çalışanların yeni rollerinin ve organizasyonun gerekliliklerine daha çabuk aşina olmalarına yardımcı olur. Onları işe aldığınız rolü anladıkları için çok daha fazla üretken olabilirler. Bu, işverenlerin yaptığı yatırımın getirisini artırır.

Yapılandırılmış bir oryantasyon, yeni çalışanlarınıza kuruluşunuzda harika bir başlangıç ​​sağlar. Bu adımı ihmal etmek, çalışanların işten erken ayrılmasına neden olabilir ve bu durum hem zaman hem de maliyet kaybına yol açacaktır.

Çalışanlarınızın üretkenliklerini, performanslarını ve şirketinize olan bağlılıklarını en başından itibaren artırmalarına yardımcı olmak için iyi tasarlanmış bir oryantasyon sürecine sahip olmak çok önemlidir.

DBS