Skip to main content
search

Hayallerinin peşinden koşanlar değiştirmiştir insanlığın yönünü öteden beri. Tarihi yazanlar da, akışı değiştirenler de; inandığı şeylerin gerçeğe dönüşmesi için çabalayan, “bir hayali” olanlardır. Yaşam standartlarının gelişiminden, teknolojik atılımlara, yaratıcılıktan, modern dünyaya, insanlığın bugün geldiği noktanın sırrı gizlidir bu hayallerin içinde.

Pek çok çağda küçümsenmiş, göz ardı edilmiştir bu olağandan farklı söylemleri, var sayımları olan özel insanlar. Ama, yirminci yüzyılın ortalarından itibaren bu durum değişmeye başlamış, kendini bir adım ileriye taşıyacak yeteneklere olanak sağlamaya yönelmiştir dünya. Özellikle teknoloji ile birleşen yetenekler, yeni şeyler üretmekte, tasarlamakta, önceki yıllara kıyasla daha iyi ve zengin olanaklara sahip artık. Bilimin gelişmesi, varsayımların üzerinde çalışması konusunda laboratuvarların, o laboratuvarlarda gerçekleştirilen deneylerin yadsınamaz bir önemi var şüphesiz. Bilinen hali ile pozitif bilimlere hizmet eder laboratuvarlar ve araştırma çalışmaları.

Son yıllarda ortaya çıkan ve günden güne yaygınlaşan teknoparklar, hayalleri ile teknolojiyi, yetenekleri ile tasarımı birleştirenlerin laboratuvarı gibi işlemekte bir anlamda. Politik açılımlarla desteklenen bu yeni araştırma geliştirme alanları, geleceği kuran, yeni dünyayı düzenleyen çalışmaların yapıldığı yerler durumunda. Teknoparklar, gerek şirketlerin bu noktalarda gerçekleştirdiği yatırımlar, gerekse bu bölgelere sağlanan teşvikler yolu ile her geçen gün daha önemli bir yere sahip olmakta gelişim ve büyüme alanında. Bu yeni duruma ayak uydurabilmek, modern dünyanın gerisinde kalmamak için böylesi alanları oluşturmak, gereken desteği ve olanakları sağlamak gerekiyor.

Kaynak: Datassist / Değişim Yelpazesi, Dünya Gazetesi

DBS

Leave a Reply