Skip to main content
search

Bir süredir tüm dünya, küresel finans krizi ve onun etkileri üzerinde çalışıyor, çözüm yolları arıyor. Bu uğurda dev kurtarma paketleri, finansman destekleri uygulamaya konuluyor pek çok ülke hükümeti tarafından. Sermayenin ve görece iş gücünün tüm dünya üzerinde kolay yer değiştirebilmesinin krizin yayılmasını çabuklaştırmasının ötesinde, bu dolaşımı kullanarak çözümü de çabuklaştırmaya çalışıyor uzmanlar.

Tam da küresel finans krizi ile boğuşuyorken ve tünelin ucunda ışık gözüktüğüne dair umutlar canlanmaya başlamışken; ciddi bir salgın tehdidi ile karşı karşıya tüm insanlık.

Domuz gribi, öncelikle ortaya çıktığı Meksika olmak üzere önce insanların, sonra da ekonominin sağlığını tehdit eder durumda. Hastalığın yayılmasının önlenmesi adına; seyahat kısıtlamaları, koruma tedbirleri hızla gündemin ön sıralarına tırmandı. Hastalığın görüldüğü noktalarda uygulamaya konulan karantina tedbirleri, bu bölgelere seyahatlerin durdurulması veya kısıtlanması; bu bölgelerin turizm gelirlerinin yok olması riskini taşıyor.

Domuz gribi vakalarının ortaya çıkması öncelikle turizm ve havayolu sektörünü kötü biçimde etkilemiş durumda. Virüsün yayılmasından endişelenen kurumlar ve hükümetler; seyahatlere kısıtlama getirmeye, şirketler çalışanlarını bölgelerden uzak tutmaya yönelmiş durumdalar. Meksika ve ABD’de ölümle sonuçlanan vakaların varlığı, bu ülkelerde alınan önlemlerin daha sert ve radikal olmasını getiriyor beraberinde. Çok uluslu şirketler, özellikle Meksika operasyonları konusunda bir takım endişeler taşırken, Meksika’da yaşamı durduracak düzeyde önlemler devreye sokuluyor neredeyse. Toplu aktiviteler iptal ediliyor, salgının yayılmasını önlemek adına insanların hareketsizliğe doğru yönelmesi gündeme geliyor.

Domuz Gribi Kazanım Getirir mi?

Virüsün ortaya çıkışından kötü biçimde etkilenen sektörlerin yanında, bu durumdan bir takım kazanımlar elde edecek sektörler de var elbet. İlaç sektörü, virüsün ortaya çıkışı ile birlikte hemen tepki vererek, satışları ve beklentileri yukarı taşıdı bile. Özellikle domuz gribine karşı aşı geliştirilmesi, var olan aşıların virüs karşısında gösterdiği etki; bu sektörde çok çabuk biçimde bir canlılık yarattı. Domuz gribi, bazı sektörleri ciddi biçimde tehdit ederken, bazı sektörlere de ekonomik büyüme sunuyor gibi.

Dünya sağlık örgütü virüsün yayılmaması ve virüsten korunma tedbirleri bağlamında ard arda açıklamalar yapar, raporlar yayınlarken, tüm insanlık bir an önce virüsün yayılmasının durdurulması, virüse karşı aşı veya ilaç geliştirilmesi umudunu canlı tutmaya çalışıyor.

Kaynak: Datassist / Değişim Yelpazesi, Dünya Gazetesi

DBS

Leave a Reply