Skip to main content
search

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 23 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanmıştır.

Hayatınızın dizginlerini elinize almak için en basit ve etkili strateji bir sözle başlar: ‘İstediğiniz şeye sahip olmuş gibi davranmak.’

İstediğiniz şey olmuş, hedefe ulaşmış, gitmek istediğiniz yere gitmiş gibi davranmak. ‘Gibi davranmak’ yani bir tür rol yapmak. Peki sonra… Hedeflediğiniz şeye ulaştıktan sonra nasıl davranacağınızı hayal edin. Kendinize güveninizi, kararlılığınızı ve yapabileceklerinizi kendinize kanıtladığınızda ne olacak? Sonraki adımları nasıl planlayacağınızı ve uygulayacağınızı düşünün. Ve de bu planları hemen bugünden henüz hedefe ulaşmadan yapmaya başlayın. Böyle bir bakış açısının kariyerinize nasıl derin bir etki bırakacağını anlatmam zor diyor Forbes yazarlarından Bruce Kasanoff 5 Mayıs’ta yayınlanan yazısında.

Bir düşünün. Eğer beklediğiniz terfiyi almış gibi davranırsanız, mevcut pozisyonunuzdaki performans hedeflerini kolaylıkla aşarsınız ve terfiyi hak eden ilk aday haline gelirsiniz. Eğer lisans programına kabul edilmiş gibi davranırsanız, gecelerinizi ve haftasonlarınızı öğrenmek istediğiniz konuya adamış ve öğrenmek istediğiniz alanda bilgi birikiminizi hızla arttırıyor olursunuz.

 

Bu basit örnekler ‘gibi davranma’nın beyninize etkisini net olarak görmenizi sağlamaz. Öyleymiş gibi davranmak beyninize yeni durumun gerçek olduğu sinyalini gönderecek ve örneğin, fiziksel bir hareketse, daha dayanıklı ve güçlü hissetmenizi sağlayacaktır. Kasanoff spor salonunda koçuyla beraber çalışırken, koçu eklemlerinin ne kadar gergin olduğunu hatırlatır ve esneme hareketlerini düzenli yapmasını ister. Daha sonra, Kasanoff kendi başına egzersiz yaparken, koçunun sözlerini hatırlar ve eklemlerim çok gergin diye düşüneceğine, eklemlerinin gevşemiş ve esnek olduğunu hayal ederek gevşeme hareketlerine başlar. Esnek olduğunu düşündükçe, eklemler gerçekten gevşer, daha kolay esneme hareketlerini yapar. İnanmanın nasıl hissettiğimizi ve başarımızı doğrudan etkilediğini görürüz.

Sabırlıymış gibi davranmaya başlayın, daha önceden tepki gösterdiğiniz konularda veya insan davranışları karşısında içinizde bir yerlerden hiç bilmediğiniz sabrınızın olduğunu göreceksiniz. Odadaki en hazırlıklı, en bilgili insanmış gibi davranın, hazırlıklı olmak konusunda kendi standartlarınızı yükselttiğinizi göreceksiniz. ‘Gibi davranmak’ sayesinde yeni yetiler kazanmak, bilgiler edinmek ve performansınızı arttırmak konusunda başka bir seviyede kendi kendinizle yarışır hale geleceksiniz.

Bu yaklaşım sayesinde, hareketleriniz ve niyetiniz örtüşecek. Dikkatiniz yapmak istediğiniz şeyde olacak. Niyetiniz terfi almak ise, dikkatiniz terfi ettiğinizde yapacaklarınızda olacak, hem de terfi etmeyi beklemeden, hiç zaman kaybetmeden, hemen şimdi.

Süreç ne kadar kısa ve net olursa, hatırlamak ve hayata geçirmek de bir o kadar kolay olacak. Kafanızda her şeyi basitmiş gibi algılayacaksınız. Şirketinizi kendi şirketiniz gibi görebileceksiniz. Tamamıyla hak edenin ödüllendirildiği bir sistemde çalışıyormuş gibi hareket edeceksiniz. Senenin 365 günü sıkı çalıştığınız, doğru yemek yediğiniz ve spor yaptığınız bir disipline sahipmiş gibi yaşayın.

Seçim sizin: Bu basit yöntemle kendi kendinizin efendisi olabilir ve istediklerinize sahipmiş gibi davranmaya bugünden başlayabilirsiniz veya danışmanlar tutup, birçok eğitim programına katılıp, her gece bir sonraki gün bir şeylerin değişeceğine dua ederek hayatınıza devam edebilirsiniz.

 

 

 

DBS

Leave a Reply