Skip to main content
search

Kaynak: Datassist / Değişim Yelpazesi, Dünya Gazetesi

Evde çalışma yani işçinin çalışma yerinin iş yeri değil, ev olması hali, aslında insanlık tarihi kadar eski bir çalışma türü. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler bu çalışma biçimini yeniledi. Kısa süre öncesine kadar yazarların, çizerlerin, çevirmenlerin hayatını kazanma biçimiydi ve bu kişilerin gelirleri de çok sınırlıydı.

Günümüzde ise durum değişti. Artık, bilgisayara ya da teknolojiye dayalı işlerde çalışanlar çoğaldı. Bilgisayara dayalı bütün işlerde evden çalışmanın rahatlığını, özgürlüğünü yaşamak istediğini söyleyenlerin sayısı da artmaya başladı. Evden çalışmak, yolda geçen zamanı ve pek çok konudaki harcamayı azaltıyorsa da; disipline, sosyalleşmeye ve yaratıcılığa ne kadar uygun bir çalışma şekli olduğu tartışılmakta.

Modern anlamda evden çalışma modelinin çalışma hayatındaki payı henüz çok küçük. Bir araşırmaya göre; Batı Avrupa’da evden çalışma uygulaması kapsamındaki kişilerin, toplam çalışan sayısına oranı yüzde 6.

Ancak dünya genelinde her yıl en az 2 milyon insanın bu tarzda çalışma sistemini benimsediği gözleniyor.

Evden çalışmanın en yaygın olduğu ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri görülüyor. Amerikada 41.5 milyon kişi işlerini evden yürütüyor. Bu trendi yükselten ise, teknoloji, bilşgisayarlar, yuksek hızlı internet baglantıları, mobil teknoloji, ucuz ve kolay elde edilebiilir faks-fotokopi-printer kombinasyonları… Daha önce sadece büyük işyerleri için olan teknolojiler, artık maliyetleri ev-ofisler tarafından karşılanabilir durumda.

Metropollerde yaşayanlar için bu çalışma modelinin kişi başına yılda ortalama 10 bin dolarlık bir tasarruf sağladığı saptanmış.

Tüm dünyada giderek yaygınlaşan bu sistemi uzun yıllardır başarıyla uygulayan British Telekom, bu konudaki en ilginç örneklerden biri. Şirketin bugün İngiltere’de 64.000 çalışanı bu sistemi kullanıyor.

Ev-Ofis Düzeni

Evden çalışma sırasında, ev-ofis düzenine yönelik sıkça karşılaşılabilecek sorular ve cevapları:

Ev-ofis düzeni nasıl olacak? 
Ofis olarak seçilen mekandan ev eşyalarının çıkarılması, elektrik sisteminin ofise uygun hale getirilmesi, telefon sisteminin değişmesi, mümkünse network sistemi konması, fax-fotokopi-printer kombinasyonun bulunması gerekiyor.

Artık ev-ofisleri gözeten teknolojiler var. Ya da biraz yaratıcılıkla harikalar yaratabilirsiniz. Örneğin; bir faks server, bilgisayar ağı olarak kullanılabilir.

Müşteri toplantı isterse?

Müşterilerle ofiste toplantı yapılması çok mümkün değil. Çok gerektiğinde otel ve profesyonel ofis şirketlerinden saatlik toplantı odası kiralanabilir ya da bir arkadaşınki paylaşılabilir.

Personel çalıştırabilir miyim?

Bu durumda sizin personelleriniz de evden çalışan insanlar olacak. Biraz zor ve dikkatli bir seçim gerekiyor

Ya telefonumu annem açarsa?

Ailenizi sizin ofis olarak seçtiğiniz alana saygı duymaları için eğitmeniz gerekiyor. Eğer ihtiyacınız yoksa onları telefonlarınızı açmamaları konusunda eğitmeniz, eğer açacaklar ise, önceden standartlaştırdığınız telefon konuşmalarını onlara öğretmelisiniz.

Disiplini nasıl sağlarım?

En önemli konu olarak, aile bireylerinizin ve arkadaşlarınızın işinizi bölmelerine izin vermeyin. Ofis bölümüne başka bir alan gibi davranılması gerektiğini öğrenin ve öğretin. Çevrenizdekilere ofis saatlerinizi bildirin ve bu saatlerde kapınızı kilitleyin, özel telefonu açmayın.

Kaynak: Linda L. Heineman, California CPA magazine

DBS

Leave a Reply