Skip to main content
search

İş hayatında iyi bir yöneticinizin olması büyük bir şanstır. Güven ve uyum ilişkisi içinde beraber çalışmak, gerektiğinde danışmak, gerektiğinde inisiyatif almak, ondan yönetim ve liderlik öğrenmek.

İş değil, patron seç diye bir söz vardır. Genelde çalışan olarak patronunuzu seçme şansınız enderdir ancak bu söz ne yaptığından çok, kiminle çalıştığının önemini vurgular. Vasat bir şirkette iyi bir yöneticiyle çalıştığınızda, korunur, desteklenirsiniz. Kötü bir yöneticiyle iyi bir şirkette çalıştığınızda sinirlenir, hayal kırıklığı yaşarsınız. İyi bir şirketle iyi bir patron bir araya geldiğinde ise gerçek potansiyeliniz ortaya çıkar.

İş hayatında iyi bir yöneticinizin olması büyük bir şanstır. Güven ve uyum ilişkisi içinde beraber çalışmak, gerektiğinde danışmak, gerektiğinde inisiyatif almak, ondan yönetim ve liderlik öğrenmek. Rastlanması her zaman mümkün olmayan bir profesyonel as üst ilişkisi.

Pazartesi günü işe geliyorsunuz ve beraber çalışmaktan son derece memnun olduğunuz yöneticinizin bir sonraki kariyer yolculuğuna çıkacağını sizinle birebirde yaptığı toplantıda ğreniyorsunuz.
Size bu haberi verip yeni işini ve sorumluluklarını anlattıktan sonra, eğer isterseniz sizin için de bir iş olabileceğini söylüyor, yeni şirket yönetimi takımını kurmasını söylemiş.

Gururunuzu okşayan bir teklif. Yöneticiniz gittiği yeni şirkette sizi de yanında istiyor. Nasıl cevap vermelisiniz? Sizin için bu bir kariyer fırsatı mı? Yoksa yöneticinizle kurduğunuz ideal iş ilişkisini yaşatacağınızın bir hayali mi?

Teklifi duyar duymaz vereceğiniz cevap basit: ‘Hayırlı olsun. Beni yeni takımınıza istemenizden gurur duydum. Sizinle çalışmaktan ne kadar memnun olduğumu biliyorsunuz. Tabii iş değişikliği kararı verirken dikkate almam gerekecek birçok faktör var. Daha detaylı konuşalım.’ O kadar çok soru var ki cevap almanız gereken. Yöneticiniz sadece bir kısmı.

MEVCUT ŞİRKET…

Mevcut şirket, pozisyon ve iş ortamıyla ilgili netleştirilmesi gerekenler var. Yöneticiniz gidince yerine yeni bir yönetici gelecek. Bu yönetici SİZ olabilir misiniz? Sizin olma potansiyeliniz varsa, mevcut şirketinizde kalmalı mısınız? Şirketinizde çalışmaktan memnun musunuz? Takımınızdan, içinde bulunduğunuz kurumsal kültürden memnun musunuz? Yaptığınız iş sizi heyecanlandırıyor mu? Peki ya, markanız, ürünleriniz, müşterilerinize verdiğiniz hizmet? Maaşınız ve yan haklarınız iyi mi? Şirkette yöneticinizin ötesinde yaptığınız iş takdir görüyor mu? Yarın işinizi bırakmaya karar verseniz, neleri özlersiniz?

YENİ ŞİRKET…

Sonra da, daha çok bilinmezin olduğu yeni şirket…. Yöneticinizin bu şirketle ilgili size aktardıkları dışında, bu şirketle ilgili neler biliyorsunuz? Şirkette çalışan arkadaşınız var mı? Şirket  kültürü size uygun mu? Ürünleri pazarda nasıl biliniyor? Eski firmadan bu firmaya geçmek sizin için bir üst basamak mı, alt basamak mı olur? Peki ya, yeni pozisyonunuz, maaşınız, yan hakları içeren paketiniz?

Yöneticinizle transfer olacağınız bir ortamda kendinizi unutmayın. Tek amacınız, aynı yöneticiyle çalışmak olmamalı. Herhangi bir iş teklifini değerlendirirken dikkate alacağınız her kriteri aynı incelikle dikkate alın ve bu kriterleri yöneticinize aktarın ki o da şirketle bu konularda sizin adınıza anlaşabilsin.

RİSKLER VE FIRSATLARA DİKKAT

Fast Company’deki yazısında Maurie Backman artıları ve eksileri gözden geçiriyor, potansiyel fırsatları ve riskleri unutmayın diye yazıyor.

YÖNETİCİNİZİ TAKİP ETMENİN AVANTAJLARI

Yöneticinizi yeni şirketinde takip etmek için birçok sebep bulabilirsiniz. Öncelikle yeni bir yöneticiye alışmaktansa, beraber çalışmaktan memnun olduğunuz, sağını solunu bildiğiniz bir yöneticiyle çalışmaya devam edeceksiniz. Yönetim stilini anlamaya çalışmanıza, acaba bunu mu istedi, bunu derken neyi kastetti gibi sorulara kafa yormanıza gerek yok, zaten biliyorsunuz.  Mevcut şirkette kalırsanız başınıza kimin geleceği, bu yeni yöneticiyle anlaşıp anlaşamayacağınız belli değil.

Bir diğer avantaj, yeni şirkete geçtiğiniz takdirde, yöneticinizden tam destekli olacağınız. Yani, sizi tam anlamıyla istemese, yöneticiniz size iş teklif etmezdi. bir firmada sağlam bir konumda işe başlamak için uygun bir strateji, özellikle de mevcut şirkette sıkıntılarınız varsa ve temiz yeni bir başlangıç yapmak istiyorsanız.

KARARINIZI VERMEDEN BİR DE BUNLARI DÜŞÜNÜN

Şimdiki işinizden memnunsanız, bu geçişi yapmak için bir daha düşünün. Değişim herzaman sizin açınızdan iyi olmayabilir. Yeni şirket, takım ve pozisyon size uymayabilir. Eski şirkette kalmakla kıyasladığınızda daha çok risk ve bilinmeze gireceğiniz kesin. Bir diğer enteresan nokta, ille de yöneticinizin yönetim biçiminin aynı kalacağının garantisi olmaması. Yeni şirket, yeni takım, yeni ürünler, yeni piyasalar, yeni sorumluluklar… Yeni ortamda eski yöneticinizin davranışları aynı olmayabilir. Ekstra stres onu daha talepkar, zorlayıcı hatta sinirli olmaya itebilir.

Patronumu yeni şirketinde takip etmeli miyim sorusuna, bir an için patronunuzu dışarda bırakarak cevap vermeye çalışın. Teklif edilen iş sizin kariyeriniz için iyi bir fırsat mı? Kariyer, pozisyon, yetki, maaş açısından sizi bir basamak öne taşıyor mu?

KISACASI, BU RESMİN İÇİNDE SİZ NEREDESİNİZ?

Bu cevabı kendinize verdikten sonrası şans ve kontrol edemediğiniz diğer faktörlere kalır, kararınızın doğruluğunu ancak zaman gösterecektir.

Kendi Kutup Yıldızını Bul kitabında yazar Nüvide Gültunca Tulgar anonim bir hikayeye yer verir:

Hayatında önemli başarılara imza atmış, kariyerinin zirvesinde olan bir işadamına sormuşlar, başarınızın sırrı nedir diye.
Cevabı çok kısaymış: ‘iki kelime’ demiş: ‘doğru kararlar’.
– Peki doğru kararlar nasıl alınır? diye sormuşlar.
– Deneyimle, diye cevap vermiş.
– Peki ya deneyim nasıl edinilir?
– Yanlış kararlarla!

Bu yazı, hrpozitif.net’ten alıntılanmıştır.

Ela EROZAN

Datassist Bordro Servisi