Ülkemizdeki gündem o kadar hareketli ki Hollywood senaristlerinin başlattığı grev bizleri fazlasıyla ilgilendirmedi. Düşük yazar ücretleri ve işlerinin yapay zekâ tarafından ellerinden alınacağı endişesi ile başlayan grev, 5 aydan fazla sürdü ve kısa bir süre önce Hollywood Yazarlar Birliğinin zaferiyle sonlandı. İnsan Kaynakları sektörü için ilginç yanı ise bu grevin yapımcıların yapay zekâ kullanımına karşı güvenceler de içeren 3 yıllık bir anlaşma ile neticelenmesi.
Bu zafere rağmen dizi ve filim sektöründeki yüksek rekabet nedeniyle yapımcılar büyük maliyet baskısı altında iken yazarlara yapılan ücret artışlarının sektöre etkisini ve yapay zekâ kullanım sınırlamasının çalışıp çalışmayacağını hep birlikte göreceğiz.
Bizler için erken bir test olan bu grev ve sonuçları bizlere bundan böyle yapay zekâ kullanımının etkilerini gösterecek. Yapay zekânın işlerimizi elimizden alacağı haberleri herkesi korkutuyor tabii ki. Bunu en çok tetikleyen ise pesimist senaryolarla prim yapmak isteyenler. Her zaman olduğu gibi Ortadoğu’daki savaşlar sebebiyle “üçüncü dünya savaşının patlak vermesinin eli kulağında” olması, “küresel ısınma, kuraklık ve kıtlık kapıda” haberleri yanında yapay zekânın işimizi elimizden alacağı haberleri bizi biraz daha aşağıya sürüklüyor.
Peki, Gerçekten Öyle mi?
Yapay zekânın yeniliklerine kısa sürede adapte olamayan şirketlerin silinip süpürüleceği çok açık. Özellikle hukuk, danışmanlık, eğitim ve tıp alanında çok şeyi değiştirecek. Özellikle yüksek ücretli beyaz yaka işleri çok büyük değişikliklere hazırlanıyor. Ancak son 30 yıldır bilişim sektöründeki hızlı gelişmeler bir yandan bazı işleri yok ederken, daha önce bilmediğimiz iş alanları da açmaya devam ediyor. McKinsey’in araştırmasına göre 2030 yılına 12 milyon kişiyi ilgilendiren bir meslek değişikliği yaşanacak.
Gelecek tahminleri ise şöyle:
Yaşlanan dünya nüfusu ile beraber hastaneler, bakım evleri, yaşlı bakımına ilişkin gelişme araç ve servis değişiklikleri bu alanda büyük bir iş talebi yaratabilir. Bu anlamda on yıllarca genç nüfusumuzla övündüğümüz ülkemiz bile artık yaşlandığı için bu değişimden nasibini alacak.
Yapay zekâ ile gelen işlerin çok daha az saat harcanarak yapılabilmesinin yanı sıra, haftalık 4 gün çalışma trendi başarılı ya da başarısız denemelerle de olsa sürmeye devam ediyor. Çalışanlar iş yaşam dengesi konusunda artık çok daha talepkârlar. Bu durum eğlence, restoran, otel ve seyahat sektöründe eskisinden daha fazla bir hareket olacağını gösteriyor.
Bu durum tabii ki daha çok mavi yaka işleri yaratacak. Yapay zekâ ile birlikte şu anda olmayan birçok teknoloji ve teknoloji destek işinin ortaya çıkacağını biliyoruz.
Korsanlar Denizlerden Klavye Başına Geçiyor
Birçok iş tehdit altında olacak… Zaten zaman içinde bunların gerçekleştiğini görüyoruz -ki pandemi sırasında bu değişimi çok büyük bir hızla yaşadık.
Perakende sektörü tamamen değişim gösterdi, online satış perakende sektörünün yerini aldı. Buna karşılık lojistik sektörü büyük bir ivme kazandı. İnternet üzerinden satışlar başladığında bu birçok kişi tarafından öngörülüyordu, pandemi ise bu transformasyonu yaptı.
Bankalar ve banka şubeleri zaman içerisinde azaldı ve bunun yerini internet bankacılığı aldı. Bugün hiç şubesi olmayan, yalnızca internet üzerinden servis sağlayan çok sayıda banka var. Ancak bu durum siber saldırılar ve riskleri de beraberinde getirdi. Türkiye’de ve dünyada hatırı sayılır büyüklükteki birçok banka siber korsanların kurbanı oldu. Hal böyleyken eleminize etmek gereken birçok yeni problem de ortaya çıktı. Yeni nesil güvenlikle ilgili olarak yeni iş kolları da hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu.
Yapay zekâ ile birlikte oluşabilecek olan kişilerin işlerini yaparken fazlasıyla yapay zekâdan yararlanacakları, kendi yeteneklerinin yanı sıra yaratıcılık, kişisel analiz, empati, karmaşık problem çözme yeteneğini ile yapay zekâ olanaklarını birleştirmenin çok şey değiştireceğini söylemek gerek.
Yeni İşler Neler Olabilir?
Yapay zekâ geliştirme çevresindeki her türlü işi bu başlık altında konumlandırabilmek mümkün.
- Gelişmiş sağlık bakımı, tıbbi araştırma teknolojileri ve bioteknoloji uzmanlığı,
- Yenilenebilir enerji ve ekolojik koruma sistemleri,
- Elektronik ticaret ve lojistik,
- Yapay zekâyı eğitim ile birleştiren teknolojiler ve hizmetler,
- Yapay zekâ etiği ve buna ilişkin kurallarla ilgili gerekli mevzuatların kararlaştırılması ve yürütülmesi,
- Tarım sektöründeki birçok yapay zekâ teknolojilisi,
- Uzay araştırmalarının ticarileşmesi.
Sanayi devriminden sonra dünyanın yaşadığı en büyük devrimi yaşıyoruz. Haliyle bu “yeni işler listesi” saymakla bitmez ancak tüm bu yazının ve bu minvaldeki yazıların özet hali: Eğer beyaz yakalıysanız ve yaptığınız işi anneniz anlayabiliyorsa, yakın gelecekte işiniz ile ilgili transformasyonu düşünme vaktiniz gelmiş demektir.