Skip to main content
search

Kaynak: Datassist / Değişim Yelpazesi, Dünya Gazetesi

Mitingler ve muhtırayla gerilen seçim süreci, istihdam planlarını da etkiledi. Bazı projeler donduruldu, bazıları da ‘bekle gör’ kararına takıldı. Ancak yeni yabancı şirketlerin yarattığı trend sayesinde piyasa hala canlı… İstihdamı hareketlendirecek olan faktöre, insana, yatırım sürüyor.

Özel istihdam büroları ve beyin avcılı yapanlar, son bir yıldır adeta bayram yapıyor. Şirketlerin büyüme stratejileri, yeni yatırımlar, özellikle de daha önce Türkiye’de bulunmayan yeni yabancı şirketlerin giriş kararı almaları, insan kaynakları (İK) alanında hareketlilik sağlıyordu. Öyle ki, hemen her yazı durgun geçirmeye alışık olan şirketler, 2006’da harıl harıl çalışmak zorunda kalmışlardı.

Şirketler 2007’ye, hem cumhurbaşkanlığı, hem de genel seçimlerin yarattığı endişeyle başladı. Aslında, pek dile getirilmese de bir tedirginlik hissediliyordu. Ancak son 15 gündür yaşananlar, sanıyoruz pek tahmin edilememişti. Bazıları “Türk şirketleri bu ülkenin sürprizlerine alışık” dese de, muhtıra ve mitinglerin tedirginlik yarattığı açık.

2001 krizinin en çok etkilediği kesin kuşkusuz çalışanlar oldu. Yüz binlerce, hatta milyonlarca insan o dönemde işini kaybetti. Şu anda daha sağlam bir ekonomik zeminde, hızlı ilerleyen bir süreçten bahsediliyor. 2001’deki şartlar olmadığından, o dönemdeki gibi bir “eleman silkeleme” yaşanmayacağı düşünülüyor. Yine de bazı şirketler, eleman alımlarını dondurma ya da bekletme kararı aldılar.

İşsizlik her zaman Türkiye’nin en büyük sorunlarından. Resmi işsizlerin sayısı 2.5 milyonun altına bir türlü inmiyor. Buna eksik istihdamı da ekleyince, 5.9 milyon gibi bir işsiz rakamı telaffuz ediyorlar. Durum böyle olunca, seçim meydanlarındaki nutukların da en büyük kozu “işsizlik” olacak elbette. Datassist Genel Müdürü Ayşe Uça, seçim yılı olduğu için zaten şirketlerin, şu anda geniş çaplı alımların yapmadıklarını, ama yakın zamanda hareketlilik beklediklerini vurguluyor.

Kaynak: İstihdamı “yeni yabancılar” kurtarıyor / Haftalık Ekonomi Dergisi, 6-12 Mayıs 2007

DBS

Leave a Reply